Hvad er god UX? 10 grundlæggende UX-principper, du skal kende.

Opdateret den 25. marts 2025

Martin Rex Jakobsen

UX & Design

Giv din UX et løft: De 10 bud for bedre brugeroplevelser

I en digital verden, hvor kunderne nemt kan klikke sig videre ved første tegn på forvirring på dit website, er et brugervenligt design helt afgørende for at fastholde deres interesse og derved dine konverteringer. Det er netop derfor, Nielsen Norman Group – grundlagt af Jakob Nielsen og Don Norman, der ofte kaldes “the godfathers of UX” – har formuleret 10 centrale principper, som hjælper med at sikre, at dine besøgende ikke forlader dit website i utide.

Nedenfor får du en letforståelig præsentation af hvert princip, hvor vi kort forklarer, hvad det betyder, og giver et eksempel på, hvordan det kan vise sig i praksis. Og hvis du vil vide mere om de to pionerer bag principperne, kan du læse videre nederst i indlægget – god fornøjelse!

 

De 10 bud, der løfter dit webdesign

1. Synlighed af systemets status

Hvad betyder det?
Brugeren skal altid vide, hvad der foregår. Systemet bør give feedback hurtigt, så man ikke er i tvivl om, hvor langt man er i en proces, eller om noget er i gang med at blive indlæst.

Eksempel:
En tydelig “loading”-indikator, statusbjælke ved upload, eller en besked om, at “Her henter vi data...”. 

2. Overensstemmelse mellem system og den virkelige verden

Hvad betyder det?
Brug ord og koncepter, der er velkendte for brugerne. Skab en oplevelse, der minder om den måde, brugerne tænker, handler og arbejder i det virkelige liv, så alt føles naturligt. 

Eksempel:

Et ikon for “papirkurv” i stedet for “mappe til slettede filer”, eller sproglige termer, som ikke kræver teknisk viden.

3. Bruger-kontrol og frihed

Hvad betyder det?
Brugerne skal kunne fortryde handlinger eller nemt navigere frem og tilbage, så de ikke føler sig “låst fast”.

Eksempel:
“Fortryd”-knap, “Tilbage”-funktion eller mulighed for at rette indtastninger.

4. Konsistens og standarder

Hvad betyder det?
Hold ord, ikoner og design ensartede på tværs af hele systemet, så brugerne genkender funktioner uden at tænke over det.

Eksempel:
Hvis du én gang kalder en funktion “Opret konto”, så undlad at kalde den “Tilmeld” eller “Registrér” andre steder. Det samme ikon for søgning (fx lup-ikon) eller et gennemgående farvetema til primære knapper.

5. Fejlforebyggelse

Hvad betyder det?
Forebyg fejl, inden/imens de opstår, så brugerne ikke spilder tid på at rette dem bagefter.

Eksempel:
Valider e-mail, mens brugeren indtaster (rød besked ved ugyldig adresse). Vis en “Er du sikker?”-bekræftelse inden sletning af vigtige filer.

6. Genkendelse frem for hukommelse

Hvad betyder det?
Gør det nemt for brugerne at genkende funktioner og indhold ved at vise dem relevante valgmuligheder og oplysninger, så de ikke skal huske alt selv.

Eksempel:
Autosuggest-funktion i søgefelter, genvejsmenuer, der viser nyligt besøgte sider, eller ikon + tekst sammen, så man ikke behøver huske betydningen af ikonet alene.

7. Fleksibilitet og effektivitet i brug

Hvad betyder det?
Systemet bør kunne tilpasses forskellige brugerniveauer. Både begyndere og erfarne brugere skal kunne få noget ud af det.

Eksempel:
Hurtigtaster for avancerede brugere, enkle menuer for nybegyndere, mulighed for personlig tilpasning.

8. Æstetisk og minimalistisk design

Hvad betyder det?
Fjern alt overflødigt og fokuser på det essentielle, så brugeren ikke distraheres. Et rent og enkelt design hjælper brugeren med at fokusere på kerneopgaven.

Eksempel:
Et ryddeligt layout, få men tydelige knapper og ingen unødige bannere eller popups.

9. Hjælp brugerne med at opdage, diagnosticere og rette fejl

Hvad betyder det?
Hvis fejl opstår, skal det være klart, hvad der er sket, og hvad man kan gøre for at løse problemet.

Eksempel:
Fejlmeddelelser der præcist fortæller, hvad der er galt (fx “Adgangskode skal være min. 8 tegn.”).

10. Hjælp og dokumentation

Hvad betyder det?
Giv brugerne nem adgang til support og forklaringer, når tingene er komplekse.

Eksempel:
“Hjælp”-sektion, FAQ, små “info”-ikoner, der forklarer feltets funktion.

Brug de 10 bud og skab holdbare digitale oplevelser.

Ved at integrere de ti kerneprincipper i din UX-designproces får du et stærkt afsæt for at levere enestående brugeroplevelser. Målet er at skabe produkter, der gnidningsfrit kombinerer en indbydende visuel stil med intuitiv brugervenlighed, så brugerne føler sig tilfredse og motiverede til at vende tilbage.

Husk, at UX-design hele tiden udvikler sig. Nye trends og ændringer i brugeradfærd kræver løbende tilpasning, så dine løsninger forbliver aktuelle og relevante.

Hos Marginal arbejder vores specialister hver dag med at skabe bedre brugeroplevelser og højere konverteringer.
Vi ved, hvordan man udformer digitale løsninger, der sætter brugeren i centrum – fra første klik til den endelige handling.
Er du klar til at styrke UX på din hjemmeside eller webshop?

Nielsen Norman Group (NN/g)

Nielsen Norman Group (NN/g) er i dag en af de absolut mest toneangivende organisationer, når det gælder forskning og rådgivning i brugeroplevelse (UX) og brugervenlighed (usability).

Virksomheden har gennem årene udgivet omfattende rapporter, artikler og videopræsentationer, der har sat dagsordenen for, hvordan designere og udviklere i hele verden bør tilgå digitale projekter. Med en evidensbaseret tilgang, der bygger på tusindvis af brugertests og dybdegående analyser, har NN/g formået at formidle komplekse koncepter på en enkel og tilgængelig måde, hvilket gør deres metoder lette at implementere i praksis.

De afholder desuden kurser og seminarer verden over, hvor fagfolk fra alle brancher kan lære at skabe mere intuitive og effektive brugeroplevelser.

Nielsen Norman Group er grundlagt af Jakob Nielsen og Don Norman, der begge er pionerer inden for feltet:

Jakob Nielsen

Jakob Nielsen er dansker, Ph.d. i Human-Computer Interaction og tidligere ansat hos Sun Microsystems. Han bliver ofte kaldt “the king of usability”, fordi hans forskning og bøger har hjulpet hele branchen med at sætte fokus på brugervenlighed.

Don Norman

Don Norman er amerikansk kognitiv psykolog og forfatter til den banebrydende bog The Design of Everyday Things. Han var desuden en af de første “User Experience Architects” hos Apple og er kendt for at indføre selve begrebet “UX” i branchen.

-------------

Tilsammen har de skabt et solidt fundament for, hvordan vi forstår og arbejder med UX, og netop det er blevet omsat i 10 centrale usability-heuristikker – ofte omtalt som “de 10 bud” inden for brugervenligt design. Disse heuristikker hjælper designere og udviklere med at sikre, at brugeren altid er i centrum, og at et digitalt produkt lever op til de basale krav om nem og overskuelig betjening.

Martin Rex Jakobsen

[email protected]
Har du spørgsmål om UX eller brug for sparring på din hjemmeside?
Tøv ikke med at kontakte mig – jeg er klar til at hjælpe dig med at skabe bedre brugeroplevelser.

Bliv endnu klogere!

Google introducerer INP til core web vitals
12. marts 2024

Google introducerer INP til Core Web Vitals

Google har de seneste par år testet Interaction to Next Paint (INP). Og de har netop meldt ud, at INP er en del af Googles Core Web Vitals fra marts 2024. Ikke nok med, a...
CVR 17885170
© Alle rettigheder forbeholdes – marginal.dk

CVR 17885170 – Privatlivspolitik

Tilmeld dig Marginal's nyhedsbrev

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Samtykke*
Google Ads annoncering

For du nok ud af din data?

Download vores whitepaper nu, og bliv klogere på, om i bør skifte til server-side tracking.