Hvad er Google Ads?

Opdateret den 12. september 2023

Maja Beicker Salling

Search Engine Marketing

Google Ads er et PPC-værktøj (Pay-Per-Click), hvilket betyder, at du kun betaler pr. klik, du får på dine annoncer. Du betaler altså ikke forgæves, hvis der ikke er nogen, der klikker på dine annoncer. Helt konkret, så fungerer det på den måde, at hver gang der bliver foretaget en søgning på Google, starter der en auktion fra Google Ads. Så er det blot et spørgsmål om, hvordan dine annoncer og strategi er skruet sammen målt imod dine konkurrenter, om din annonce dukker op i toppen. 

Google Ads er dermed et uundværligt annonceringsværktøj i 2023. Du får mulighed for at nå din målgruppe og opsætte kampagner, som du målrettet kan ramme personer, der er interesseret i dine produkter eller ydelser med. Dette kan alt sammen gøres gennem søgeord, demografi og geografiske afgrænsninger, som resulterer i målbare resultater. Uanset om du er en detailvirksomhed eller en skole, der skal tiltrække elever, er der potentiale for dig på Google Ads. Bevares, det afhænger naturligvis af den indsats der bliver lagt i din Google Ads-konto, og hvordan dit budget er skruet sammen – for ikke at nævne konkurrenterne. Men mulighederne er der, og de er mange!

Vi giver dig en kort gennemgang af nogle af de features, du finder i Google Ads:

Søgeannoncer

Søgeannoncerne kender du med stor sandsynlighed allerede. Du støder nemlig på dem som det første i din Google-søgning, og det er altid, ligesom med de organiske søgninger på Google, den øverste hjemmeside, der bliver klikket på. Søgeannoncer bliver fremstillet ud fra de udvalgte søgeord, som din forretning fokuserer på.

Søgeordsanalysen 

Måske har I allerede den indsigt gennem jeres SEO-arbejde, men ellers vil vi som udgangspunkt altid lave en søgeordsanalyse forud for opstart af annonceringen. Under en søgeordsanalyse kigger vi ikke kun på, hvad I sælger, men holder det bla. op imod, hvor stor efterspørgsel der er, hvordan kunderne søger efter lign. produkter, og hvor i markedet konkurrenterne er. På den måde er I fra starten skarpe på at have søgeord, som er relevante. Så kan I ud fra udvalget begynde at skrive annoncer, der relaterer sig til de forskellige søgeord. Både annoncer, der rammer de helt specifikke søgninger, men også dem, der samler relaterede søgninger op.

Når du skal lave dine annoncer på Google, er det en forudsætning, at du har udvalgt søgeord, som annoncerne skal referere til. Og har du ikke en SEO-specialist, der kan lave søgeordsanalysen for dig, så har Google Ads deres eget værktøj, Keyword Planner (søgeordsplanlægning), hvor du har muligheden for at få data og prognoser for specifikke søgeord og samtidig kan finde frem til søgeord, du måske ikke selv havde tænkt på.

Opbygning af søgeannoncer

Når du så har udvalgt de søgeord, som du gerne vil fokusere på, kan man i Google Ads skelne mellem det, man i fagsprog kalder eksakt match, sætningsmatch og brede søgeord. Det handler i bund og grund om, hvor meget man vil afgrænse annonceringen. Hvis man vil sikre sig, at ens annoncer kun vises på søgningen ‘blå Volvo stationcar årgang 2010’, så vil eksakt match sikre, at man ikke dukker op på mindre specifikke søgninger som “Volvo 2010”. Søgeordene er dermed med til at vurdere hvor langt i købstragten ens målgruppe er, og samtidig hvor aktuelle søgningerne er for ens forretning. Det gode ved at kunne adskille søgeordene på denne måde er derfor, at man kan styre ens annonceringsbudget alt efter, hvor man ser højst værdi i annonceringen.

Samtidig har vi også muligheden for at dukke op på søgeord, som Google vurderer relaterer til det søgeord, vi har valgt f.eks. ‘Volvo stationcar’, det kalder man et sætningsmatch. Det er både en god måde at fange de kunder, der f.eks. har stavet forkert, stadig er i den undersøgende proces eller har søgt på en kombination, man ikke selv havde forestillet sig. På den måde får vi hele tiden input fra vores kunder til, hvordan de agerer i markedet, og vi kan forbedre vores indsatser på Google Ads. Det gør os både i stand til at blive skarpere på indholdet i annoncerne, hvordan de forskellige budskaber skal kombineres, hvordan indholdet på landingssiden lever op til det, der står i annoncerne – og omvendt – og hvordan vores budgivning skal være på de forskellige annoncer. 

Displayannoncer

Når push- og pull-markedsføring går hånd i hånd! Displayannoncer er billedbårne annoncer, hvor vi kombinerer enten grafik eller billeder med tekst. Dem kender du også allerede, de florerer gerne på blogs, nyhedssider, i dine apps og mange flere steder rundt omkring på nettet. Om det er statiske annoncer eller GIFs handler egentlig mest om, hvor mange ressourcer du har i dit bagland.

Det, der særligt kendetegner displayannoncerne, er, at klikkene er noget billigere end på søgeannoncer. Du har altså mulighed for at få mange klik, og eksponeringer for langt færre annoncekroner. Målretningen kan gøres mindst lige så specifik som dine søgeannoncer, forskellen er bare, at her skubber vi indholdet ud til brugere, der ikke direkte beder om det. 

Brugen af displayannoncer

Displayannoncering bliver brugt til flere formål, men først og fremmest arbejder man med display for at påvirke brugerens adfærd på et tidspunkt, hvor de ikke selv opsøger produkter. Derfor kommer konverteringerne heller ikke altid direkte fra en display kampagne, men de har ofte stadig været en del af brugerrejsen, hvilket du kan se under dine assisterede konverteringer i Google Analytics. I samspil med dine søgeannoncer kan du altså forme din egen salgstragt og nudge brugeren skridt for skridt, som forhåbentlig leder til en konvertering. Og når det skrives sort på hvidt, lyder det selvfølgelig simpelt. Men der kan ligge et stort arbejde i at strømline dine kampagner og annoncer, så du har et setup, der kan omfavne en eller flere kunderejser og alle dets løbende udfordringer. Det afhænger selvfølgelig af, hvor mange ressourcer du har, hvor stort dit setup skal være, og det er slet ikke sikkert, at din virksomhed har det behov, og det er der heldigvis også plads til.

YouTube-annoncer

Annoncer på YouTube er også drevet gennem Google Ads. Med YouTube-annoncer har du mulighed for at komme ud til en meget specifik målgruppe, både baseret på bestemte profiler, men naturligvis også på indhold. Særligt, hvis I samarbejder med influencers eller overvejer det, giver det gode synergieffekter at køre annoncer på de videoer, hvor jeres produkter eller virksomhed bliver nævnt. Og det er ikke nødvendigt, at I har en fin og velholdt YouTube-kanal for at kunne annoncere, men det er bestemt en fordel.

Priserne på YouTube er oftest dyrere end ved almindelige søgeannoncer, så det er helt sikkert en prioritering i dit budget.

Remarketing

Remarketing er det, du elsker og hader på samme tid. Du er sikkert træt af at blive spammet med reklamer, særligt dem der kommer lidt for hyppigt, men de er nu også meget belejlige, når de kommer det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Remarketing-annoncer har, som så mange af de andre muligheder i Google Ads, mange lag og facetter. De kan bruges både i forbindelse med søgeannoncer, men i lige så høj grad displayannoncer, og i bedste tilfælde; begge. Du kan lave et hav af forskellige remarketinglister, der går helt ned i de små detaljer omkring brugerne og deres adfærd, men de kan lige så vel være brede og omfavne en hel befolkningsgruppe eller interesseområde. Derfor er der faktisk også endeløse muligheder med remarketing på Google Ads. 

Sådan bruger du remarketing på Google Ads

Oftest laver man en kombination af forskellige typer af remarketing-kampagner til at udfylde hver deres formål i forhold til, hvor i købsprocessen kunden er, men også i forhold til, hvad du forsøger at sælge. For eksempel vil man typisk i en webshop lave en kampagne, der er koblet op på produktfeeds og dermed tracker, hvilke kunder der kigger på hvilke produkter, og så sørger for at sende produktannoncer mod kunden med det formål at få dem til at handle – nu! Men det kan også være langt mere bredt, men stadig konkret – hvis det altså giver mening? Du vil kunne opsamle data på brugere, der f.eks. er glad for en bestemt kategori eller et brand og sende annoncer deres vej, som viser lignende produkter i den samme kategori lidt ala “hej, har du også set vi har dem her?”. 

Men det hele handler ikke kun om salg og fastholdelse. Remarketing-annoncer egner sig f.eks. også godt til promovering af begivenheder eller events. Man kan lave meget konkrete remarketinglister, der fortæller noget om, hvordan de besøgende interagerer med hjemmesiden, og derfor også om de kunne være interesseret i at besøge et af jeres kommende begivenheder eller deltage i et online kursus i udbyder. 

Så … hvad var det lige Google Ads gik ud på? 

Ja, egentlig har vi kun lige ridset rammerne groft op og skrabet i overfladen af mulighederne. Og det er også det, du kan tage med herfra; alle løsninger er nemlig individuelle. Hvis du er seriøs med din virksomhed og din annoncering, så skal din brug af Google Ads også skræddersyes. 

Jo, du kan godt sætte lidt generelle kampagner op og lave lidt reklame hist og her, men det kommer ikke til at flytte bjerge for din virksomhed – og det er faktisk hvad Google Ads kan. Formår du at lave det rigtige setup, og har du kompetencerne til, at din strategi bliver opretholdt og annoncerne vedligeholdt, så kan du drive store dele af din forretning herigennem. Men det kræver også, at der sidder en medarbejder, der kan holde trit med udviklingen og performance og hele tiden sørger for at optimere på alt fra negative søgeord, landingssider, budgivninger, bittesmå budskaber og meget mere. 

Virker alt det ovenstående som en stor mundfuld? Så har du måske brug for hjælp fra et Google Ads bureau. Hvis du har lyst til, at vi skal hjælpe dig med din annoncering på Google, så kontakt os – vi vil rigtig gerne hjælpe dig!

Bliv endnu klogere!

Forbered din virksomhed på Search Generative Experience
13. november 2024

Forbered din virksomhed til SGE

SGE betyder ændringer i SEO-verdenen, hvor AI-drevet søgning vil gøre brugerens oplevelse hurtigere og mere omfattende. Se her hvordan I håndterer forandringerne. ...
CVR 17885170
© Alle rettigheder forbeholdes – marginal.dk

CVR 17885170 – Privatlivspolitik

Tilmeld dig Marginal's nyhedsbrev

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Samtykke*