Afgjort på Marginalerne: Mit praktiksted

Opdateret den 12. september 2023

Maja Nguyen

Grafisk designer og webdesigner

På udkig efter en praktikplads?

Er du studerende og på udkig efter en praktikplads? Det har jeg også været! Og måske sidder du – ligesom jeg gjorde – uden den fjerneste idé om, hvor du skal søge? Så kan jeg måske hjælpe dig lidt på vej!

Jeg hedder Maja, og jeg er grafisk designer og webdesigner (så altså … hverken skribent eller tekstforfatter, så bær over med mig – det her er bare mit forsøg på et ”blogindlæg”) hos Marginal. Det her indlæg er et ”skud ud” til alle jer kreative studerende, der ikke aner, hvad eller hvordan pokker I skal gøre, når det er ved at være tid til praktikpladsansøgningerne.

Jeg taler af ren og skær erfaring, når jeg siger det her: Det er ikke helt utænkeligt, at det hverken er sjovt, nemt eller særligt motiverende, når du skal ud at søge praktikplads. Der er ufatteligt mange medstuderende og meget få virksomheder, og konkurrencen er enorm. Men det skal ikke slå dig ud! Det er nemlig helt sikkert værd at sende ansøgninger til de steder, du allerhelst vil ind til. For – med en dråbe held, en god skefuld dygtighed og en ordentlig portion hårdt arbejde – ender du måske hos en virksomhed, som i sidste ende gerne vil beholde dig.

Men hvem er så hende Maja, der prøver at gi’ dig et godt råd med på vejen?

I 2017 startede jeg på Multimediedesign-uddannelsen (MMD), dimitterede i 2019, startede på min professionsbachelor som Digital Konceptudvikler samme år – og så kom jeg i praktik hos Marginal i sommeren 2020.

Under min uddannelse på MMD lavede jeg en masse freelancearbejde. Det gjorde jeg for at bygge min portefølje op til noget, jeg ville være bekendt at sende ud. Og det kan jeg virkelig anbefale, at man gør! Jo jo – du får selvfølgelig også tid til og mulighed for at lave godt med fyld på selve studiet med alle de projekter og eksaminer, du sidder med. Men jeg lærte ret hurtigt, at det hjælper at have en mere udvidet portefølje. Det skyldes helt simpelt, at det giver god værdi ikke kun at give virksomheden, du søger hos, det samme kig ind i “Eksamensprojekt: Case for Lego”, som de får fra alle dine medstuderende.

Lige meget hvor store eller små freelance-, frivillige eller opfundne projekter, du har med i din portefølje, så er det altid et plus at have noget med, som ikke er studierelateret. Det viser samtidigt også virksomheden, at du har en ægte interesse for faget – og derfor ikke bare skal have en praktikplads, fordi du dumper, hvis ikke du finder en.

Nå! Lad os lige spole lidt frem i tiden. For efter jeg havde fyldt min portefølje op og sendt en masse ansøgninger ud, blev jeg indkaldt til en håndfuld samtaler ved forskellige virksomheder og bureauer. Her endte størstedelen dog med at takke nej, MEN i sidste ende stod mit valg mellem Marginal og et andet stort, anerkendt bureau (her nævner jeg ingen navne, for … ja, jeg skriver jo som bekendt det her indlæg for Marginal).

Her startede min krise for alvor (first world problem, I know!). Alle spørgsmålene væltede ind: Skal jeg vælge det store eller lille bureau? Ville det store bureau se bedre ud på CV’et? Har et lille bureau ikke et bedre kollegaskab? Hvad ville jeg få mest ud af? Kommer jeg til at fortryde, hvis jeg vælger det ene frem for det andet? Og sådan kørte det ellers rundt i mit hoved de næste par dage.

The rest is history!

Jeg har i dag #noragrets! Praktik hos Marginal kan i høj grad anbefales, hvis du vil opleve bureauverdenen på et tilgængeligt niveau – og samtidig have lov til at forme dine egne faglige interesser, mens du udvikler og udfordrer nye interesser. Her er der er plads til det hele!

Som praktikant hos Marginal bliver du lynhurtigt en del af teamet – og du er altså ikke bare praktikanten, der skal lave alt det, de fastansatte ikke gider. Man må gerne sige fra – men man må lige så gerne sige ja, men så alligevel sige fra, hvis det trods alt var for stor en mundfuld. Du får lov til at vælge dine egne opgaver, og når du er lidt i vildrede og har brug for sparring og hjælp, er der altid flere, du kan prikke til, hvad end opgaven lyder på.

Du har garanteret mulighed for at komme i praktik hos et stort, fancy reklamebureau, og hvis det er det du vil, så synes jeg bestemt, du skal gå med den mavefornemmelse! Sådan havde jeg det også på et tidspunkt. Men når alt kom til alt, valgte jeg at gå med det lille, lidt ukendte bureau, fordi jeg havde en idé om, at jeg ville føle mig mere tilpas her. Hvor fællesskabet måske var større og stemningen hyggeligere! Men mest af alt fordi min kemi med Marginal bare var bedre – og det var for mig ret væsentligt. Det er bare lidt federe at være en del af et team og ikke en fabrik.

Og så fik jeg vistnok fortalt, at jeg er hos Marginal endnu, ik’? På trods af det, har jeg ikke noget svar på eller nogle tips & tricks til, hvordan man bliver ansat efterfølgende. Mit råd er bare, at du gør dit allerbedste! Jeg vil dog opfordre dig til at huske på, at selvom der ikke lige er en stilling til dig, når praktikken slutter, så får du tre måneders hands-on erfaring, nye interesser, nye bekendtskaber – og en masse nyt til din portefølje!

Bliv endnu klogere!

17. oktober 2022

6 trin til den perfekte hjemmeside

Du står og mangler en hjemmeside. Der findes uendeligt mange bureauer. De lover alle noget forskelligt – og givetvis meget imponerende! Forvirringen er total, og du...

3. marts 2022

Du kysser kant…

Som en efterhånden gammel rotte i det grafiske fag har jeg ofte siddet og kigget elever eller praktikanter over skulderen og brugt frasen, “Du kysser kant …”, h...

CVR 17885170
© Alle rettigheder forbeholdes – marginal.dk