Kan du mærke, at dit arbejde med SEO aldrig helt er færdigt? Det er der en god grund til. For i takt med udviklingen af f.eks. AI-søgninger og Voice Search er der hele tiden nye måder, du kan og bør optimere dit indhold, hvis du vil vises først i søgeresultaterne.
Derfor vil vi introducere dig til et fremragende værktøj, der ikke kun kan hjælpe dig til bedre placeringer på SEO og at imødekomme brugernes søgeintentioner. Det kan også gøre dine sider mere relevante for AI-søgemaskiner og Voice Search samt hjælpe dig med at finde inspiration til emner, du kan bruge på tværs af dine markedsføringskanaler.
Værktøjet kaldes en PAA-analyse, og den giver dig brugbar viden om, hvad brugerne på nettet også søger efter, når de skal finde de produkter eller søgeord, du gerne vil findes på.
Hvad er en PAA-analyse?
PAA står for "People Also Ask" (på dansk: "Folk spørger også om"). Du er formentlig stødt på PAA på Google i form af en indholdsboks, der præsenterer en række spørgsmål relateret til den forespørgsel, du skriver i søgefeltet på Google.
Her kan du trykke på det spørgsmål, der er relevant for dig og læse et uddrag af svaret samt klikke videre ind til hjemmesiden, som informationen kommer fra.
Når vi arbejder med SEO, vil vi gerne vises så højt på Google som muligt. Og her er PAA-sektionen en oplagt mulighed for dig til at blive vist i mere komplekse søgeresultater, hvis du griber det rigtigt an. Med en PAA-analyse får du indsigt i de spørgsmål, som din målgruppe kunne have, og det giver dig mulighed for at lave kvalitetsindhold, der er direkte rettet mod spørgsmålene – for på den måde at ramme spot on på søgeintentionen.
Følg din målgruppe gennem hele kunderejsen
Har du arbejdet med SEO i længere tid, har du formentlig opdaget, at spørgsmål sjældent har en høj søgevolumen. Og når de bruges, er det ofte, når brugeren befinder sig i den indledende del af sin købsrejse. Her anvender brugeren ofte det, vi kalder investigational queries. De er altså blot ude og indhente viden og information om et emne – uafklaret med hvad de helt konkret er på udkig efter.
Her kan PAA-sektioner være et værktøj til at hjælpe brugeren videre ned i tragten.
Lad os tage et eksempel:
En kunde søger på "hvordan bliver jeg god til at løbe?". Her er brugeren formentlig langt fra at have et køb i tankerne. Men det kan vi hjælpe med. I svaret til spørgsmålet skriver vi bl.a., at et par gode løbesko er nødvendigt. Den næste søgning brugeren vil foretage, vil formentlig være noget i stil med "Hvad skal jeg kigge efter, når jeg skal købe løbesko?" Her svarer vi igen på brugerens spørgsmål og skriver bl.a., at løbesko med carbon er et godt bud.
Sandsynligheden for at brugeren efterfølgende søger på "løbesko med carbon" er relativt stor. Og her er konkurrencen større end ved de indledende investigational queries. Men fordi vi har bidraget med gode og konkrete svar på brugerens spørgsmål op til købsbeslutningen, har vi hævet sandsynligheden for, at brugeren vil trykke ind på vores side frem for konkurrenternes – fordi de allerede har kendskab til os.
Ved at svare på brugerens spørgsmål tidligt i en købsproces eller kunderejse, kan vi dermed øge vores synlighed hos brugeren og nå ud til potentielle kunder, før de endnu ved, hvad de egentlig søger efter. Og ikke mindst får vi etableret en kontakt til kunden, lang tid inden de har lagt sig fast på bestemte mærker eller virksomheder. Her er de åbne for svar og mulige at præge.
AI og GEO
AI er for alvor kommet på banen, og mange søgninger er rykket fra Google til generative søgemodeller som ChatGPT. Her kommer GEO ind i billedet. GEO betyder Generative Engine Optimization og handler om at optimere dit indhold til AI-søgemaskiner.
Ligesom SEO har GEO fokus på godt indhold – gerne efter E-E-A-T-modellen. Derudover har AI-søgemaskiner primært fokus på long-tail søgeord, spørgsmål, konkrete søgeintentioner osv. Her kan en PAA-analyse derfor også være en stor hjælp.
PAA-analyser hjælper dig nemlig med at identificere de mest stillede spørgsmål, som generativ AI er trænet til at besvare. Når du strukturerer dit indhold ved at inkludere disse spørgsmål og svarer på en klar og præcis måde, giver du både brugeren og generative søgemaskiner den nødvendige kontekst. Det gør, at din tekst har større sandsynlighed for at blive vist af AI-søgemaskiner.
Bliv det populære valg ved Voice Search
Statistik viser, at 27 % af alle søgninger på Googles App er det, vi kalder Voice Searches: Søgninger foretaget ved at snakke til Google (eller anden stemmebaseret søgesoftware).
Når brugerne søger med Voice Search, er det en anden type søgning end den søgeordsbaserede model, vi typisk kender fra Google. I stedet er det ofte spørgsmål og samtalerettede søgetermer, der bliver anvendt. Og her kommer PAA-analysen til din fordel, når du skal optimere din hjemmeside til at blive valgt ved Voice Searches.
PAA-analysen giver dig nemlig et overblik over spørgsmål og long tail keywords, som dine kunder kunne finde på at stille. Og ved at inkludere spørgsmålet og svare konkret på det, er der større sandsynlighed for, at du vil blive 'vist' i den type søgninger.
Hvad vil dine kunder vide mere om?
Det er ikke kun ift. SEO, at PAA-analysen kan være til gavn for dine markedsføringsindsatser. PAA-analysen er nemlig et udmærket værktøj til at give dig en idé om, hvilke spørgsmål og emner din målgruppe kunne være interesseret i at vide mere om.
I stedet for at se spørgsmålene som nye søgetermer, kan du finde inspiration til emner til f.eks. sociale medier eller blogindlæg.
Laver vi en PAA-analyse på vores fiktive virksomhed ovenfor, som sælger løbesko og gerne vil vide, hvad brugerne søger på i deres købsrejse, får vi svar som:
- Hvordan ved man, hvilke løbesko man skal have?
- Hvad er det bedste løbeskomærke?
- Er det sundt at gå i løbesko?
- Hvor ofte skal man skifte løbesko?
Her får du god og brugbar inspiration til blogindlæg, du kan kaste dig over med det samme. Eller emner som du kan bruge til kvalitetsopslag på sociale medier, som også giver SEO-værdi.
Sådan laver du en PAA-analyse
Nu ved du, hvad du kan bruge en PAA-analyse til. Men hvordan gør du så – sådan i praksis?
Det første step er at lave selve PAA-analysen. Det kan du gøre ved at bruge værktøjer til dataindsamling, som du formentlig gør i forvejen, hvis du arbejder med SEO. Det kan være programmer som Morningscore, SEMRush, Ahrefs og mange andre.
En anden mulighed er at bruge det, vi kalder scrapers. Her kan du bl.a. anvende Googles egen extension, PAA Scraper. Ved at indtaste et overordnet søgeord vil Google lave en CSV-fil og præsentere dig for relevante spørgsmål, der relaterer sig til netop det søgeord.
Also Asked er et andet godt værktøj, som giver dig relevante spørgsmål. Her er du lidt begrænset af, at du har et bestemt antal søgninger om dagen. Men ved du, hvad du leder efter, er det et rigtig godt værktøj.

Brug din nye viden til at skabe kvalitetsindhold
Når du har styr på de spørgsmål, du vil bruge, er det tid til at analysere og segmentere dem, så du kan bruge dem på de relevante sider. For at imødekomme både AI-søgemaskiner og Voice Search skal du udarbejde indhold, der svarer klart og tydeligt på de spørgsmål, du har udvalgt. Det skal være to-the-point og nemt for søgemaskinerne at vurdere som et relevant svar for brugerens søgeintention.
Det er en oplagt mulighed at lave FAQ-sektioner på din hjemmeside. Sektionerne minder om PAA-sektionen på Google og den type 'spørgsmål og svar', som både er gode, hvis du vil ranke højt i Googles SERP, og når du skal give gode svar til AI-maskinerne og Voice Search.
Josefine Johannsen
Så skriv mig en mail! Og lad os sammen kigge på, hvilke indsatser der passer til dig 🚀