GDPR og cookiesamtykke: Alt det, du skal vide som virksomhed

Opdateret den 22. december 2023
Bjarke Ejersbo Frederiksen

Bjarke Ejersbo Frederiksen

Webudvikler

Hvordan virker GDPR (General Data Protection Regulation) og cookiesamtykke egentlig i praksis? Det er spørgsmål, som mange virksomheder i Danmark har måttet forholde sig til i de senere år. De seneste sager og afgørelser viser, at det er vigtigere end nogensinde før at have styr på, hvordan persondata håndteres, og cookiesamtykke indhentes.

Håndhævelse af GDPR: En påmindelse til erhvervslivet

I oktober 2023 blev en virksomhed indstillet til at modtage en bøde af Datatilsynet for overtrædelse af GDPR-reglerne. Sagen blev udløst af, at virksomheden ikke havde tilstrækkeligt styr på behandlingen af persondata. Læs mere her.

Datatilsynet er den danske myndighed, der er ansvarlig for at sikre overholdelsen af GDPR i Danmark. De har magten til at indstille virksomheder til bøder, hvis de ikke overholder reglerne om beskyttelse af persondata.

Et af de centrale punkter i denne sag var virksomhedens manglende dokumentation af, hvordan de behandlede persondata. Det er en afgørende del af GDPR-lovgivningen, da virksomheder skal kunne dokumentere, hvordan de håndterer persondata.

For alle virksomheder er denne sag en påmindelse om, at det er nødvendigt at have styr på, hvordan persondata behandles, opbevares og beskyttes. Det indebærer ikke kun at have de rette tekniske foranstaltninger på plads; men faktisk også at have tilstrækkelig dokumentation for at bevise, at reglerne følges.

Risikoen ved ukontrolleret dataindsamling og videregivelse

En anden nylig sag involverede en virksomhed, der risikerede en bøde for ikke at have tilstrækkeligt styr på behandlingen af oplysninger, der var indsamlet og videregivet til tredjeparter som Google og Meta. Denne sag understreger vigtigheden af at forstå, hvilke oplysninger der indsamles, og hvordan de deles med tredjeparter.

Inden for GDPR er det afgørende, at virksomheder kun behandler persondata i overensstemmelse med de formål, de blev indsamlet til. Hvis oplysningerne videregives til tredjeparter, skal virksomhederne sørge for, at der er tilstrækkelige databehandleraftaler på plads, og at oplysningerne deles på en måde, der respekterer den enkelte brugers rettigheder.

Hvad skal du være opmærksom på?

Inden for GDPR er det afgørende, at virksomheder kun behandler persondata i overensstemmelse med de formål, de blev indsamlet til. Hvis oplysningerne videregives til tredjeparter, skal virksomhederne sørge for, at der er tilstrækkelige databehandleraftaler på plads, og at oplysningerne deles på en måde, der respekterer den enkelte brugers rettigheder.

Selvom det kan virke som om, at GDPR og cookiesamtykke er komplekse og juridiske emner, er de i virkeligheden centrale for alle virksomhed. Her er nogle nøglepointer:

  1. Dokumentation er afgørende: Virksomheder skal kunne dokumentere, hvordan de behandler persondata. Dette omfatter oplysninger om, hvordan data indsamles, opbevares og slettes.

  2. Formålsbegrænsning: Behandling af persondata skal kun ske til de formål, de blev indsamlet til. Undgå at dele data med tredjeparter uden korrekte aftaler på plads.

  3. Cookiesamtykke: Du skal sikre, at dit websted overholder reglerne omkring cookiesamtykke. Brugere skal have klare oplysninger om, hvilke cookies der bruges, og de skal have mulighed for at give eller nægte samtykke.

  4. Uddannelse og bevidsthed: Sørg for, at dit personale er opmærksomme på GDPR-reglerne og forstår, hvordan de skal håndtere persondata.

  5. Regelmæssig opdatering: GDPR og databeskyttelsesreglerne ændrer sig over tid. Sørg for at hold dig opdateret og tilpas dine processer i overensstemmelse med eventuelle ændringer.

Alternativer til Google Analytics: Beskyttelse af brugerprivatliv

I kølvandet på de seneste sager og stigende fokus på beskyttelse af brugerprivatliv, er det blevet vigtigt for virksomheder at overveje alternativer til webanalysetjenester som Google Analytics (GA4). Selvom Google Analytics er et stærkt værktøj til at spore webstedsbesøg og adfærd, indsamler det også en betydelig mængde data om brugere, hvilket kan rejse bekymringer om privatlivet – og dermed GDPR-kompabiliteten.

Et populært alternativ til Google Analytics er Fathom Analytics. Fathom Analytics er kendt for sit fokus på beskyttelse af brugerprivatliv og dataetik. Værktøjet giver stadig indsigt i ting som webstedspræstation og besøgendes adfærd, men det gør det uden at indsamle personligt identificerbare oplysninger (PII) og uden at bruge cookies, der kan spore brugere på tværs af forskellige websteder.

Denne tilgang er i overensstemmelse med principperne om minimal dataindsamling og anonymisering, som er centrale elementer i GDPR og andre databeskyttelseslovgivninger. Fathom Analytics er et godt eksempel på, hvordan virksomheder kan opfylde deres behov for webanalyse – samtidig med at de respekterer brugerprivatlivet.

Læs mere om Fathom Analytics og hvorfor det kan være det rette valg for din virksomhed i det her blogindlæg.

Ved at vælge webanalysetjenester, der prioriterer brugerprivatliv og overholder reglerne om databeskyttelse, kan virksomheder opnå den indsigt, de har brug for, uden at gå på kompromis med etik og lovgivning.

I den digitale tidsalder, hvor data er en værdifuld ressource, er det afgørende at beskytte brugernes privatliv og samtidig overholde loven. De seneste sager i Danmark viser, at myndighederne er fast besluttede på at håndhæve GDPR-reglerne – og at du som virksomhed skal tage dem alvorligt.

For mere information om GDPR og hvordan det påvirker din virksomhed, kan du besøge Datatilsynets hjemmeside eller konsultere en juridisk ekspert. Det er bedre at være forberedt og overholde reglerne end at risikere bøder og negativ omtale.

Sådan kan vi hjælpe med den tekniske opsætning af cookiesamtykke

Når det kommer til at overholde GDPR og sikre korrekt cookiehåndtering på dit websted, kan vi hjælpe dig med den tekniske opsætning, så cookies ikke sættes, før brugeren har givet samtykke. Vores specialister kan arbejde sammen med dig for at implementere de nødvendige ændringer i cookiehåndteringen og sikre, at dit websted er i overensstemmelse med de gældende regler.

Vi tilbyder:

  • Teknisk rådgivning om GDPR og cookie-samtykkekrav.

  • Opsætning af cookie-bannerløsninger, der giver brugerne mulighed for at give eller nægte samtykke på en klar og brugervenlig måde.

  • Integration af løsninger der sikrer, at cookies kun aktiveres, når samtykke er indhentet.

På den måde sikrer vi, at din virksomhed kun indsamler data, når der er samtykke, og du opnår fuld tillid hos dine brugere ved at beskytte deres privatliv og data.

Hvis du har spørgsmål eller har brug for hjælp til at sikre korrekt cookiehåndtering på dit websted, er du velkommen til at kontakte os her. Vi er her for at hjælpe dig med at navigere i de tekniske udfordringer og sikre, at din virksomhed overholder de gældende regler.

Bliv endnu klogere!

CVR 17885170
© Alle rettigheder forbeholdes – marginal.dk